Återhämtning
Att få till återhämtning i vardagen är en förutsättning för att klara av att prestera på arbetsplatsen, att bygga upp en starkare kropp efter träning och att hålla sig frisk. Olika typer av belastning ställer olika krav på hur man bäst återhämtar sig.
Sömn: Alla behöver sova. Det har länge varit känt att möss dör om de inte får tillräckligt med sömn. Detta har naturligtvis inte har testats på människor men man vet ändå att hälsan påverkas negativt av långa perioder med störd sömn. Hur mycket vi påverkas är individuellt och till exempel kan skiftarbete påverka oss väldigt olika. Vissa är helt opåverkade medan andra uppvisar negativa symptom som exempelvis högt blodtryck. Jämförelsevis finns det även en variation av hur mycket sömn man behöver. Kortvariga perioder av dålig sömn är inte någon fara men om du upplever sömnstörningar som inte ger med sig är rekommendationen att söka hjälp på vårdcentralen.
Mat: Våra kroppar behöver byggstenar för att reparera celler och bygga upp strukturer. Vi måste också få i oss tillräckligt med energi för att kroppen ska fungera. Det är särskilt viktigt att äta tillräckligt med kolhydrater om man vill ha god effekt av sin träning. Är man frisk och äter varierad kost behöver man inte äta några tillskott trots att gymmen, hälsokostbutikerna och apoteken marknadsför vitaminer, protein och prestationshöjande produkter aggressivt.
Dryck: Generellt behöver du bara dricka om du är törstig. Ska du träna under längre tid än 60-90 minuter kommer du förlorar så mycket vätska genom svettning att prestationen minskar om du inte fyller på med vätska. Ska du prestera under så lång tid att du behöver fylla på med extra salter och energi är sportdryck ett bra alternativ.
Djupandning: När man andas djupt hämmas kroppens stressystem och mängden stresshormon. Detta tillämpas inom exempelvis yoga, meditation och qigong.
Konkreta tips för återhämtning:
-
Se till att ge dig själv tillräckligt med tid för en tillräckligt lång nattsömn och jämför inte ditt sömnbehov med andras.
-
Var ute i dagsljus eftersom det reglerar sömnhormonet melatonin och detta förbättrar nattsömnen. Ha det mörkt i sovrummet.
-
Ät allsidig och varierad mat. Dra inte ned på kolhydrater som är vår viktigaste energikälla.
-
Drick när du är törstig. Vid träning längre än 60-90 minuter bör vätska fyllas på. Sportdryck rekommenderas vid värme och hög energiåtgång.
-
Djupandas.
Om författarna Jessica och Maria
Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda har doktorerat i medicin. Sedan 2013 driver de sitt gemensamma företag Fortasana som jobbar med kost, träning och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Maria och Jessica föreläser och skriver populärvetenskap och reder på ett lättbegripligt sätt ut komplicerade hälsomyter samt ger konkreta tips på vad som verkligen är hälsosamt.