Det krävs inte nobelpris i ekonomi för att lista ut att det både är bråttom och lönsamt att satsa på medarbetarnas välmående. Även om det kan kännas så när Sverige placerar sig i världstoppen när det gäller stillasittande och samhällskostnaden för sjukskrivningar år 2021 uppgick till 66 miljarder kronor. Att inte avsätta tillräcklig personalbudget för proaktiv friskvård är en av orsakerna till ohälsans problem! Vi delar därför tips på hur du kan säkra budgetar och få ut det mesta av dem, såväl detta år innan de brinner inne som för nästa års hälsoarbete.
Vi närmar oss årsskiftet och det gäller att göra en sista budgetspurt för att lyfta svarta siffror i årsbokslutet och säkra nästa års affärsmål. Här får du 4 tips som hjälper dig att satsa helhjärtat på personalen och spendera din budget smart.
Hög tid för budgetspurt som säkrar en vinnande hälsospurt.
4 tips för ditt budgetarbete:
1. Hälsostarta 2023 med årets budget
Friskvårdsbidrag, employer branding, teambuilding, personlig utveckling, kick-off - visst vore det väl synd om medlen för dessa brann inne i år? Varför inte samla ihop och spendera på hälsa nu och samtidigt sätta planen för nästa år?
Här är några förslag på hur du kan maxa din personalbudget:
Ge era anställda och kunder en hälsosam julklapp som håller i längden – mindworkout och fysiska träningspass kan bli starten på sunda vanor och stärka relationer mellan anställda och med kunder.
Avsluta året med hälsosamma teamaktiviteter för att lägga grunden för ett hälsosamt 2023 – en idé är att varva digital löpcoachning med Zoom-yoga som ger personalen energi för årets slutspurt.
Sätt hälsoplanen för 2023 med budget som du vill spendera i år – med grunden på plats för nästa hälsoår kommer du snabbare igång med en mix av aktiviteter som kan lyfta er värdefulla personal.
Planera nästa års kick-off med hälsa och hållbarhet i fokus - varför inte kick-starta nästa år med ett företagslopp och en hälsoutmaning som svetsar samman er personal?
Dra nytta av era eldsjälar i hälsoarbetet – låt dem gå en hälsoinspiratörsutbildning för att bli länken mellan ledningsgrupp och övriga medarbetare i arbetet med att visa andra vägen till bättre hälsa.
Challengize hjälper dig gärna att avluta året på bästa sätt och starta upp nästa år med flaggan och personalen i topp.
2. Prioritera bättre och kraftsamla
Hur ska vi veta vad vi ska lägga vår budget på? En idé är att skapa en checklista över prioriteringar som visar vad du har att vinna på en hälsosam personal som t.ex. glädje, kreativitet och produktivitet. Prioriteringsområden kan vara trivsel och trygghet, engagemang, mental hälsa, samarbete, belöningar, fysisk hälsa och inkludering. Ranka sedan prioriteringarna från 1 till 5 så får du en bättre förståelse för hur budgeten bör prioriteras. Kan du sedan identifiera hälsoaktiviteter som löser fler av de viktigaste prioriteringarna, ja då har du kommit ett steg längre.
Att erbjuda goda förutsättningar för vardagsmotion för den hybrida arbetsplatsen genom exempelvis regelbundna digitala hälsoutmaningar och hälsoföreläsningar som når fler ger exempelvis bättre energi, engagemang och teaming än fruktkorgar och pingisbord på kontoret.
Challengize är vana vid att vara chefernas bollplank från områden att prioritera, aktiviteter att genomföra till vilken budget som krävs för att skapa goda effekter för medarbetare och företag. Ett långsiktigt hälsoarbete med plan, strategi och inkluderande aktiviteter i ett sammanhang är nyckelfaktorer för framgång.
3. Inventera och samla ihop budgetar
Var kreativa när det gäller vilken budget ni har att spela med, de är inte alltid satta i sten och kan allokeras om för att gynna personalen bättre. Genom att göra en inventering över företagets budgetallokeringar och spenderingar så kommer ni upptäcka att vissa varken stöttar affärsmålen eller personalhälsan. På så sett ser ni vilka medel som kan frigöras. Inte minst kan flera enheter gå samman och dra nytta av en större budget som satsas på utvalda prioriteringsområden.
Kanske ni spenderar stora summor på rekrytering och reklamannonser utan effekt? Eller ror inte säljarnas sponsrade kundmiddagar affären i hamn? Kan sälj-, marknad- och kommunikationsavdelningen ha budget över att spendera på personalen som ambassadörer eller AW träningart med kunderna? Här kan en mix av hälsoaktiviteter som löper under året bidra till en hälsosam kultur bland medarbetarna som stolt bär och stärker ert varumärke i relationer med era kunder och nya kandidater.
4. Extra budget med ett business case
Behöver du övertyga chefen om att tillsätta extra budget för ert friskvårdsarbete? Eller behöver ledningen utvärdera interna hälsoprojekt eller hälsoleverantörer för att få en bättre förståelse för om ni investerar tillräckligt i personalen för att vinna i konkurrensen om talanger och kunder? Då gäller det att kunna presentera ett övertygande business case som visar vad ni kan tjäna på hållbara medarbetare såväl i mjuka värden som i kronor och ören. Inte minst vad ni förlorar på att inte investera.
Ladda gärna ner vår guide om hälsa som ett business case som visar hälsoutmaningar i branschen och innehåller kalkyler och räkneexempel som hjälper dig att uppskatta hälsans påverkan på:
Sjukfrånvarokostnader
Personalomsättningskostnader
Personalengagemang och kundnöjdhet
Produktivitetsförluster och ökade intäkter
Challengize är din hälsopartner som strategiskt och taktiskt kan stötta dig i det långsiktiga arbetet med att låta hälsosamma medarbetare bli en naturlig och lönsam del i ert hållbarhetsarbete.
Comments